Verloskundigenpraktijk Stadshagen Zwolle



Zwanger

Zwanger in Zwolle Stadshagen

Zwanger in Stadshagen of Diezerpoort, Gefeliciteerd!

Moeder en vader worden, zijn indrukwekkende gebeurtenissen in het leven die je eens of enkele keren mee gaat maken. Er komt een hoop op je af in deze bijzondere periode in je leven. Zowel lichamelijk als emotioneel gaat er veel veranderen. Of het nou je eerste zwangerschap is of niet, gepland of totaal onverwachts je gaat een bijzonder proces tegemoet. Verloskundigenpraktijk Stadshagen in Zwolle is er om jou persoonlijk te begeleidingen naar het ouderschap.

Als je een positieve zwangerschapstest hebt kun je je inschrijven bij Verloskundigenpraktijk Stadshagen in Zwolle. Wij hebben een spreekuur locatie in de wijk Stadshagen en Diezerpoort. Je kunt rechtstreeks bellen of onderstaande contact formulier invullen. Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts.

Wil je meer informatie over de zwangerschap, dan kan je altijd even een kijkje nemen op de website van de verloskundige. Hier is betrouwbare informatie te vinden. Benieuwd hoe je kindje per week groeit bekijk dan eens de Zwangerschapskalender 

 

Schrijf je direct in

Informatie en advies

  • Controles

    Eerste controle

    De eerste controle vindt plaats tussen de 7 en 9 weken zwangerschap. Tijdens deze controle zal er een vroege echo worden gemaakt om te kijken of het vruchtje zich heeft ingenesteld in de baarmoeder en of we een hartje kunnen zien kloppen. Ook meten de verloskundige van Stadshagen en Diezerpoort je bloeddruk en we bespreken, indien gewenst, een aantal onderzoeken die jullie kunnen laten doen naar aangeboren afwijkingen bij de baby, deze onderzoeken worden ook wel prenatale screening genoemd. Willen jullie je alvast voorbereiden op dit gesprek? Lees dan de informatie op www.pns.nl/. Verloskundigenpraktijk Stadshagen in Zwolle plant 40 minuten in voor de eerste controle.
    ____________________________________________________________________________

    Tweede controle

    De tweede controle vindt plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Tijdens deze controle zullen we door middel van de termijnecho de uitgerekende datum bepalen. Daarnaast doen de verloskundige van Stadshagen en Diezerpoort tijdens deze controle de intake. Tijdens de intake vragen de verloskundige van Stadshagen en Diezerpoort naar je huidige gezondheid, je medische verleden, de gezondheid van je partner en het verloop van eventueel eerdere zwangerschappen en bevallingen. Tevens zullen de verloskundige van Stadshagen en Diezerpoort je informeren naar mogelijke aangeboren afwijkingen en erfelijke ziektes in beide families. Aan de hand van dit gesprek kan Verloskundigenpraktijk Stadshagen in Zwolle zien of er punten zijn die extra aandacht verdienen tijdens deze zwangerschap, bevalling of kraamperiode. Ook meten de verloskundige tijdens deze controle je bloeddruk en gewicht en geven de verloskundige je formulieren mee om bloed te prikken. Voor deze controle wordt 60 minuten ingepland.
    ____________________________________________________________________________

    Vervolgcontroles

    De vervolgcontroles duren 20 minuten. Het algemene controleschema ziet er als volgt uit:

    - 12-24 weken: om de 4 weken
    - 24-30 weken: om de 3 weken
    - 30-36 weken: om de 2 weken
    - 36-42 weken: elke week

    Afhankelijk van je persoonlijke situatie zijn meer of minder controles mogelijk. Dit kunnen de verloskundigen van Stadshagen en Diezerpoort met jullie afstemmen. Tijdens de vervolgcontroles wordt er tijd genomen voor je persoonlijke situatie en vragen. Verder houden we je bloeddruk en gewicht in de gaten, wordt er uitwendig onderzoek verricht en luisteren we naar het hartje van de baby. De gehele zwangerschap zullen door Irma, Truus en Jentje je informeren over verschillende zaken zoals het geven van borst-/flesvoeding, de (wenselijke) plaats van bevallen, de mogelijkheden tot zwangerschapscursussen, het (eventueel) doornemen van het bevalplan, het geven van belinstructies en het regelen van kraamzorg en/of erkenning.

    LIEVER ELKE CONTROLE EEN ECHO?
    Tegen een kleine vergoeding van 75 euro kun je bij verloskundigenpraktijk Stadshagen in Zwolle kiezen om elke zwangerschapscontrole een echo te krijgen.

    Wat krijg je met dit extra pakket:
    - Iedere controle een korte echo om even naar jullie kindje te kijken, met een aantal 2D foto's

  • Echo

    Vroege echo

    Wanneer je tussen de 7 en 9 weken zwanger bent wordt er een vroege echo verricht. Tijdens deze echo beoordelen de verloskundige van Stadshagen en Diezerpoort (Zwolle) of er sprake is van een intacte zwangerschap in de baarmoeder. Verloskundigenpraktijk Stadshagen (Zwolle) kijkt of er een kloppend hartje te zien is en bepaald hoe lang je ongeveer zwanger bent. Ook kijken de verloskundige van Stadshagen en Diezerpoort (Zwolle) of er sprake is van een eenling zwangerschap of een meerlingzwangerschap.
    ____________________________________________________________________________

    Termijnecho

    De termijnecho wordt tussen de 10 en 12 weken zwangerschap gedaan. Het doel van de termijnecho is het berekenen van de uitgerekende datum. Deze berekenen we door de baby op te meten van kruin naar stuit, ook wel CRL-meting genoemd.
    ____________________________________________________________________________

    20-weken echo
    Omdat je zwanger bent, heb je de mogelijkheid om 13 weken (ETS) en een 20-weken echo (TTS) te laten maken. Deze echo 's worden ook wel Structureel Echoscopische Onderzoeken genoemd en worden uitgevoerd bij Echo Enzo in Zwolle. Mocht er sprake zijn van aangeboren afwijkingen in de familie of bij eerdere kinderen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een Geavanceerd Ultrageluids Onderzoek (GUO), de echo zal dan worden uitgevoerd in het Isala.
    ____________________________________________________________________________

    Groeiecho

    Een groeiecho wordt alleen gedaan op indicatie. Er zijn verschillende indicaties waarbij een groeiecho geadviseerd wordt. Tijdens een groeiecho worden de hoofdomtrek, de buikomtrek en een botje in het bovenbeen van je baby opgemeten. Ook wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. Groeiecho’s vinden vaak plaats vanaf 28 weken zwangerschap.
    ____________________________________________________________________________

    Placentalokalisatie

    Deze echo wordt alleen gedaan op indicatie. Er wordt specifiek gekeken naar de plaats van de placenta. In sommige gevallen ligt de placenta dichtbij of (deels) over de baarmoedermond, wat bij de bevalling problemen kan geven. Meestal wordt dit ontdekt bij de 20-weken echo. Omdat de baarmoeder nog flink groeit gedurende de zwangerschap, wordt de placenta mee omhoog getrokken en komt hij verder van de baarmoedermond te liggen. Om te controleren of dit ook daadwerkelijk en in voldoende mate gebeurt, wordt er een echo uitgevoerd bij 30-32 weken zwangerschap. Deze echo wordt uitgevoerd door Chantal.
    ____________________________________________________________________________

    Liggingsecho

    Wanneer je 35-36 weken zwanger bent, wordt er een liggingsecho gemaakt. Met de liggingsecho wordt er gekeken of het kindje met het hoofdje naar beneden ligt. Mocht er tijdens de controles daarna bij uitwendig onderzoek twijfel bestaan over de ligging, dan zal nogmaals met de echo worden gekeken of het kindje met het hoofdje naar beneden ligt.

  • Miskraam

    Oorzaak

    Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een aanlegstoornis die ontstaat bij de bevruchting. Deze aanlegstoornis is zelden erfelijk bepaald en heeft meestal geen gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap. Lichamelijke inspanning zoals vrijen, vallen, fietsen of sporten kunnen geen miskraam veroorzaken.
    ____________________________________________________________________________

    Symptomen

    Een miskraam begint meestal met vaginaal bloedverlies. Vaginaal bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap komt voor bij 20% van de zwangeren. Bij de helft van de zwangeren houdt het bloedverlies na een paar dagen op en gaat de zwangerschap normaal verder. Bij de andere helft blijft het bloedverlies bestaan en kan er sprake zijn van een miskraam. Uiteindelijk eindigt één op de tien zwangerschappen in een miskraam. Naast vaginaal bloedverlies gaat een miskraam meestal gepaard met buikkrampen. Deze buikkrampen zijn te vergelijken met menstruatiekrampen en worden veroorzaakt door het afstoten van het vruchtje en het baarmoederslijmvlies.
    ____________________________________________________________________________

    Verloop

    Meestal verloopt een miskraam spontaan. Het vaginaal bloedverlies neemt binnen enkele uren -of dagen toe en kan kortdurend en hevig zijn, te vergelijken met een hevige menstruatie. Soms verlies je dan ook bloedstolsels of stukjes weefsel. Geleidelijk aan krijg je buikkrampen die steeds heftiger worden. Wanneer het vruchtje eruit is, wordt de pijn vrijwel meteen minder. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen bloedverlies van een menstruatie.
    In enkele gevallen wordt er op de echo ontdekt dat het kindje niet meer leeft, terwijl er nog geen bloedverlies is geweest. Als dit het geval is, kan je ervoor kiezen om een spontaan verloop af te wachten. Meestal komt de miskraam binnen enkele dagen of weken nog spontaan op gang. Afwachten is medisch gezien verantwoord en heeft geen gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap. Je kan er ook voor kiezen om doorverwezen te worden naar de gynaecoloog. Deze kijkt dan met jou welke behandeling het beste gestart kan worden:
    - Misoprostol: Dit is een medicament waardoor de baarmoeder gaat samentrekken en het vruchtje uitgedreven wordt. Het verloop is verder te vergelijken met een spontane miskraam.
    - Curettage: Dit is een korte ingreep waarbij de baarmoeder onder algehele verdoving wordt leeggemaakt. Je kan meestal dezelfde dag weer naar huis. Als alle weefselresten zijn verwijderd, houdt het vaginaal bloedverlies meestal na een paar dagen op. Bij een curettage is er een kleine kans op een complicatie (perforatie/verkleving) waardoor verdere behandeling nodig is.
    ____________________________________________________________________________

    Herstel

    Je lichaam herstelt zich meestal snel na een miskraam. Wanneer het vaginaal bloedverlies is gestopt, is je lichaam voldoende hersteld en kan je opnieuw zwanger worden. Je menstruatie komt meestal na 4-6 weken weer op gang. Het emotionele herstel kan langer duren. Iedereen verwerkt een miskraam op zijn en haar eigen manier. Neem de tijd om je gevoelens te verwerken en praat erover.
    ____________________________________________________________________________

    Contact opnemen

    Bij vragen of ongerustheid mag je altijd contact opnemen. Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer: 06-31271366.
    Neem direct telefonisch contact op indien:

    - Het bloedverlies erg hevig is en niet meer op te vangen is in een maandverband, zeker bij klachten van ‘sterretjes zien’ of duizeligheid.
    - De buikpijn toeneemt en voortdurend aanwezig is
    - Je koorts hebt (hoger dan 38 graden Celsius)

  • Cursussen

    Curssen

    Ter voorbereiding op de bevalling of het geven van borstvoeding, kun je er voor kiezen om een cursus te volgen. De keuze voor het wel of niet volgen van een cursus is heel persoonlijk. Er zijn verschillende cursussen mogelijk, alleen of met je partner. Zie onderstaande lijst welke cursussen er beschikbaar zijn in de regio.
    ____________________________________________________________________________

    Borstvoeding

    Bij een borstvoedingscursus word je al tijdens de zwangerschap voorbereid op het geven van borstvoeding. Samen met lactatiekundige samen groeien geven wij regelmatig op de praktijk een cursus borstvoeding, de kosten zijn 10 euro. Graag vooraf aanmelden.

    - Lactatiekundige samen groeien
    - Borstvoedingscentrum Zwolle
    - Borstvoeding natuurlijk
    ____________________________________________________________________________

    Hypnobirthing

    Bij de cursus HypnoBirthing leer je om beperkende gedachten, angsten en teleurstellende ervaringen uit het verleden los te laten en in te ruilen voor positieve gedachten. Door middel van visualisaties, affirmaties, ontspannings- en ademhalingsoefeningen die je in de cursus leert, kunnen jullie je samen optimaal voorbereiden op de geboorte van jullie kindje.
    - Peacefulbirth
    ____________________________________________________________________________

    Haptonomie

    Haptonomie is de wetenschap van de tast en het gevoel. Er wordt geprobeerd om contact te leggen met de kindje. Tevens worden er ademhalingsoefeningen geoefend. Bij voorkeur word deze cursus gegeven aan jou en je partner.
    - Haptotherapie Zengers
    - Mamee
    - De zevende richting
    - Haptotherapie huisman
    ____________________________________________________________________________

    Mama2B

    Mama2B geeft je eerlijke, eigentijdse en hippe informatie over de zwangerschap, bevalling, kraamtijd en over de eerste tijd met je kindje.
    - Mama2B
    ____________________________________________________________________________

    Mensendieck

    Mensendieck is een therapie die mensen bewust maakt van hun houding en manier van bewegen. De oefeningen die je bij mensendieck leert, kunnen ondersteunen bij klachten die voortvloeien uit een te belastende houding of manier van bewegen.
    - Oefen therapie florijn
    ____________________________________________________________________________

    Mom in Balance

    Mom in Balance is actief bewegen volgens een speciaal opgezet programma in samenwerking met gynaecologen en bekkenbodem fysiotherapeuten. Er is een wekelijkse buitentraining op elk sportniveau onder professionele begeleiding.
    - Mom in balance
    ____________________________________________________________________________

    Pilates

    Tijdens pilates wordt er aandacht besteed aan het creëren van een goede stabilisatie van de rug en het ontwikkelen van een goede controle over de dieper liggende buikspieren. Ook wordt er gericht aandacht besteed aan de ademhaling, balans en coördinatie. Verder richt de cursus zich op tillen, draaien en bukken tijdens je dagelijkse bezigheden, juiste voedingshouding, opvangen van je weeën en het leren omgaan met pijn.
    - Pilates zwolle
    ____________________________________________________________________________

    Samen bevallen

    Tijdens de cursus samen bevallen wordt er uitgebreid informatie gegeven en leren jullie praktische technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. De cursus richt zich ook op de ondersteunende rol van de partner, zodat hij actief betrokken kan zijn bij jullie bevalling.
    - Samen bevallen
    ____________________________________________________________________________

    Yoga

    De nadruk van yoga ligt met name op ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken. Je leert bewust contact te maken met je kindje. Verder maak je kennis met het aanleren van de juiste houding bij het liggen, staan en zitten en worden er verschillende houdingen aangeleerd die je kan toepassen tijdens de baring.
    - Namaste dru yoga
    - Yoga you
    - Yoga zwolle
    - Adem ontspanning
    ____________________________________________________________________________

    Zwanger en fit

    Zwanger en fit is een cursus waarbij je voorlichting krijgt over zwangerschap en bevalling in combinatie met bewegen en oefeningen.
    - Bekkenfysiotherapie
    - Tory krisman spin
    - Fysiotherapie Zwolle
    - Vital centre 9 maanden programma
    - Fysio römer
    ____________________________________________________________________________

    Zwangerschapsreflexologie

    Zwangerschapsreflexologie is een natuurlijke geneeswijze die zich erop richt om je gezondheid in deze belangrijke periode te optimaliseren. Uitgangspunt is dat er zich op de voeten zones bevinden die corresponderen met alle organen en weefsels van het lichaam. Massage van deze zones stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam en bevordert de balans tussen lichaam en geest.
    - Voet reflexologie
    ____________________________________________________________________________

    Zwemmen

    Bewegen in het water is de manier om veilig in conditie te blijven tijdens de zwangerschap. Ook is dit erg goed voor je bekken. Je maakt vaak andere bewegingen in het water. Je kan in het water bewegen zonder je buik, gewrichten en spieren te belasten. Naast lichte oefeningen leer je diverse ademhalings- en ontspanningstechnieken. Het pand waar verloskundigenpraktijk Stadshagen gevestigd zit, heeft een zwembad waar zwangerschapszwemmen georganiseerd word. Voor vragen kun je altijd terecht bij de balie van het zwembad in de centrale hal van het gebouw.
    - Bubbels
    - On campus zwembad Windesheim
    - Zwembad de vrolijkheid
    ____________________________________________________________________________

    EHBO cursus

    Nu je zelf zwanger bent, is het een goed moment om te leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij je kinderen via deze snelle en gemakkelijke cursus.
    - Iedereen EHBO

  • Regelzaken

    Huisarts en apotheek

    Het is verstandig om je huisarts en je apotheek op de hoogte te stellen van jouw zwangerschap. Mocht je zorg van de huisarts nodig hebben tijdens de zwangerschap, kan hij aangepast advies geven en beleid maken. Dit geldt ook voor het verkrijgen van medicatie bij de apotheek.
    ____________________________________________________________________________

    Kraamzorg

    Tijdens een thuisbevalling en in de eerste 8 dagen na de bevalling heb je recht op kraamzorg. Kraamzorg kun je het beste vóór 16 weken zwangerschap regelen. Je kan zelf beslissen van welke kraamzorgorganisatie je de kraamzorg wilt ontvangen. Binnen Verloskundigenpraktijk Stadshagen werken wij nauw samen met Kraamzorg Anders en ABC kraamzorg, maar kies je liever voor een andere kraamzorg organisatie, dan kan dit natuurlijk ook.
    ____________________________________________________________________________

    Erkenning

    Wanneer jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, is de biologische tweede ouder niet automatisch de officiële vader/moeder van jullie kind. Hij/zij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont. Ons advies is om de erkenning vóór 24 weken zwangerschap te regelen. Wanneer jullie kind ook de achternaam van de tweede ouder krijgt, moet je hiervoor samen naar de gemeente. Als dit niet het geval is, volstaat schriftelijke toestemming van de moeder voor de erkenning.
    ____________________________________________________________________________

    Gezag

    Wanneer je het gezag hebt over een kind bent je wettelijk vertegenwoordiger van dit kind. Ook ben je verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van dit kind. Gezag is automatisch geregeld voor beide ouders wanneer je getrouwd bent of als er sprake is van een geregistreerd partnerschap. In alle andere gevallen kan je het gezag aanvragen via de rechtbank, op voorwaarde dat onder andere de erkenning is geregeld.
    ____________________________________________________________________________

    Voogdij

    Het is verstandig om na te denken over voogdij voor jullie kind. Wanneer je dit juridisch vastlegt, is dit goed geregeld en heb je garantie dat je wensen gehonoreerd worden als je onverwachts komt te overlijden.
    ____________________________________________________________________________

    Kraampakket

    Het is belangrijk dat je een kraampakket in huis hebt vóór 36 weken zwangerschap. Deze wordt meestal vanuit je zorgverzekering vergoed. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je deze kopen via je zorgverzekering of bijvoorbeeld bij Prénatal of de apotheek.