Verloskundigenpraktijk Stadshagen Zwolle



Kraamtijd

Kraamperiode Stadshagen Zwolle

Je baby is geboren!

Proficiat

Onder kraamtijd verstaan we de eerste tien dagen na de geboorte. Tijdens de kraamtijd gaan jullie je kindje leren kennen en leren hoe jullie je kindje moeten verzorgen. De kraamverzorgende die bij jullie thuis is zal jullie hierin begeleiden. In de eerste week komt er lichamelijk en emotioneel veel op je af. Je kan je moe en onzeker voelen. Goede begeleiding is dan belangrijk! Verloskundigenpraktijk Stadshagen in Zwolle biedt persoonlijke begeleiding tijdens de kraamtijd aan stellen die ouders geworden zijn. Van te voren kan je alvast een kraambedplan maken. Vraag naar de voordelen!

Als verloskundige van Stadshagen en Diezerpoort komen wij gedurende de eerste week om de dag langs om jullie hierin te begeleiden, vragen te beantwoorden en te kijken hoe het met jou en de baby gaat. Irma en Jentje vinden het belangrijk dat de ouders vertrouwen krijgen in de verzorging van hun kindje. Mochten jullie vragen hebben en is de kraamverzorgster al weg, dan is verloskundigenpraktijk Stadshagen (Zwolle) 24 uur per dag beschikbaar en bereikbaar op de dienst telefoon (06-31271366)

Ook als je onder zorg bent van het ziekenhuis heb je in de kraamweek een verloskundige nodig die thuis langs komt om de controles te doen en je vragen te beantwoorden. Je kan je dan bij verloskundigenpraktijk Stadshagen (Zwolle)  aanmelden voor een los kraambed. Wil je graag dat Irma en Jentje je kraambed verzorgen? Gebruik dan onderstaand aanmeldformulier om je in te schrijven! En maak vrijblijvend een kennismakingsafspraak. Doe dat vooral ook als je het fijn lijkt vertrouwde gezichten in het kraambed te zien. Veel is mogelijk, zelfs extra (maar veilige) visites in  coronatijd.

Schrijf je direct in

Informatie en advies

  • Borstvoeding

    Borstvoeding:

    8 feiten over borstvoeding:
    1. Is wetenschappelijk bewezen de beste voeding voor je baby
    2. Is gemakkelijk: je hebt het altijd bij je, op de juiste temperatuur, in de juiste hoeveelheid
    3. Beschermt de moeder tegen borstkanker
    4. Beschermt de baby tegen allergie en andere ziekten
    5. Beïnvloedt de binding tussen moeder en kind op een positieve manier
    6. Voorkomt overgewicht bij baby´s
    7. Kan helpen je oude figuur weer makkelijker terug te krijgen
    8. Creëert een moment van rust en intimiteit tijdens de kraamtijd en de periode daarna
    ____________________________________________________________________________

    Wel of geen borstvoeding geven?

    Borstvoeding geven kost veel energie en vraagt in het begin veel aandacht en inzet van jou, de baby en de omgeving. Sommige vrouwen twijfelen in het begin van de zwangerschap of ze wel borstvoeding moeten geven. Neem rustig de tijd om je te laten informeren over het onderwerp; bespreek het met ons, bezoek eens een voorlichtingsavond over borstvoeding of lees literatuur over borstvoeding.
    ____________________________________________________________________________

    Meer en uitgebreide informatie over het onderwerp borstvoeding vind je op: www.borstvoeding.com

  • Kunstvoeding

    Kunstvoeding:

    Het kan zijn dat je geen borstvoeding kunt of wilt geven. Flesvoeding (kunstvoeding) is dan het alternatief. Je kunt hierop ook later overgaan wanneer de borstvoeding niet lukt. Kunstvoeding is te koop bij de drogisterijen en supermarkt. Wanneer er in je familie allergieën of eczeem voorkomt, is het goed om te overleggen over het soort voeding dat je wilt gaan geven. Je kraamverzorgster kan je informatie geven over het klaarmaken van de voeding en het gebruik van flessen en spenen.

  • De kraamweek

    De kraamweek

    De kraamweek is de periode van de 1e tot de 8e dag gerekend vanaf de bevalling. Gedurende de kraamtijd, die je meestal thuis doorbrengt, is er een kraamverzorgende in huis. Zij zal jou en de baby verzorgen en begeleiden in de eerste week naar de bevalling. De kraamtijd is een bijzondere tijd, waarin je het eerste contact met je baby gaat opbouwen en lichamelijk en emotioneel herstelt van de bevalling.
    ____________________________________________________________________________

    Wat doet Verloskundigenpraktijk Stadshagen (Zwolle)

    In het kraambed komt de verloskundige van Stadshagen en Diezerpoort meestal 3-4 keer op huisbezoek. Dit is ook afhankelijk van de eventuele aanwezige complicaties die zijn ontstaan tijdens de kraamtijd. Tijdens de visites beoordelen de verloskundige van Stadshagen en Diezerpoort (Zwolle) de controles van de kraamverzorgster en bespreken Irma, Chantal of Fennelien hoe je je voelt en hoe het tot nu toe gaat. Op de 8e dag kunnen de verloskundige van Stadshagen en Diezerpoort eventueel de hechtingen verwijderen. Verder bespreken wij de bevalling met je na en kun je al je vragen bij ons kwijt. Voor vragen is Verloskundigenpraktijk Stadshagen (Zwolle) 24 uur per dag bereikbaar op 06-31271366.
    ____________________________________________________________________________

    Geboorteaangifte

    Het is wettelijk verplicht om binnen 3 werkdagen de geboorteaangifte te regelen in de gemeente waar de pasgeborene geboren is. Degene die aangifte doet moet een geldig identiteitsbewijs mee nemen van zichzelf én van de moeder van de pasgeborene.
    ____________________________________________________________________________

    Hielprik en gehoortest

    De JGZ verpleegkundige komt in de eerste week thuis langs om de hielprik en de gehoortest bij de pasgeborene uit te voeren. Het doel van de hielprik is om verschillende zeldzame ziekten vroegtijdig op te sporen zodat op tijd behandeling, door middel van dieet of medicatie, ingezet kan worden en ernstige schade van de verstandelijke en geestelijke ontwikkeling van het kind beperkt wordt. Bij de gehoortest wordt een eventuele afwijking aan het gehoor vroegtijdig opgespoord zodat behandeling vroeg ingezet kan worden wat weer een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van de taal en de spraak van het kind. Lees meer informatie op https://www.nvkc.nl/sites/default/files/folder%201.pdf
    ____________________________________________________________________________

    Babyblues

    In de eerste week komt er lichamelijk en emotioneel veel op je af. Je kan je moe en onzeker voelen. Na de bevalling zijn de zogenaamde kraamtranen of ook wel babyblues eerder regel dan uitzondering. Kraamtranen horen er bij en komen meestal voor tussen de derde en vijfde dag na de bevalling.

  • Na de kraamweek

    Na de kraamweek

    Na de kraamweek draagt Verloskundigenpraktijk Stadshagen (Zwolle) de zorg voor jou terug over aan de huisarts, de zorg voor de baby wordt overgenomen door het Centrum voor Jeugd en Gezin. Na 6 weken is er de mogelijkheid om bij de verloskundige van Stadshagen en Diezerpoort op nacontrole te komen, we horen dan hoe het met jullie gaat en jullie hebben dan nog de mogelijkheid voor het stellen van vragen.
    ____________________________________________________________________________

    Centrum voor Jeugd en Gezin

    De zorg voor de pasgeborene wordt na de eerste week overgedragen aan het Centrum voor Jeugd en Gezin. De verpleegkundige van het consultatiebureau komt twee weken na de bevalling thuis langs voor de intake.
    ____________________________________________________________________________

    Anticonceptie

    Twee weken na de bevalling kan je weer vruchtbaar zijn. Er zijn verschillende soorten anticonceptie. Op www.anticonceptievoorjou.nl kun je bekijken welke vorm van anticonceptie bij jouw situatie past. Bij Verloskundigenpraktijk Stadshagen (Zwolle) kun je ook terecht voor het voorschrijven en evt. plaatsen van een spiraal. Het spiraaltje kan 10 weken na de bevalling geplaatst worden.
    ____________________________________________________________________________

    Nacontrole

    Ongeveer 6 weken na de bevalling kan je langskomen voor de nacontrole. Dit is niet verplicht. Als je nog klachten hebt is het zeker raadzaam om een afspraak te maken. Bovendien vinden Irma, Chantal en Fennelien het erg leuk om jou en de baby nog eens terug te zien. Tijdens de nacontrole wordt het verloop van de zwangerschap, de bevalling en het kraambed, het lichamelijk herstel en het moederschap besproken. Natuurlijk is er ruimte voor het stellen van vragen. Op indicatie wordt je bloeddruk gemeten of wordt je ijzergehalte bepaald. Verder krijg je advies over een eventuele volgende zwangerschap en wordt de mogelijkheid van anticonceptie besproken.