Verloskundigenpraktijk Stadshagen Zwolle



Kinderwens

Zwanger worden in Stadshagen

Je hebt een kinderwens!

Al vóór je zwangerschap kun je terecht bij Verloskundigenpraktijk Stadshagen in Zwolle, voor persoonlijk advies om gezond zwanger te worden.

Als je een kinderwens hebt is het belangrijk om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. Op deze manier kan je een positieve invloed uitoefenen op het zwanger worden, bijvoorbeeld door je leefstijl en eetpatroon aan te passen. Als verloskundigen van Stadshagen en Diezerpoort (Zwolle) zijn wij niet alleen verantwoordelijk voor de zwangerschap, bevalling en het kraambed, maar ook voor een goede informatievoorziening omtrent een kinderwens.

Je wilt graag zwanger worden:

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Het voorbereiden op het zwanger worden helpt om je kind een gezonde start te geven. Met de zwanger wijzer kun je middels een vragenlijst testen of er risico’s zijn. Na het invullen van de vragen lijst weten jullie als aanstaande ouders waar aandachtspunten liggen, omtrent het zwanger worden. Heb je behoefte aan een individueel advies en een persoonlijk gesprek, neem dan contact op met Verloskundigenpraktijk Stadshagen voor een kinderwens consult. Tijdens dit gesprek komen verschillende onderwerpen aan bod voor een zo goed mogelijke voorbereiding op een zwangerschap. Het kinderwens consult word vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft dus geen eigen kosten hieraan.

 

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten
Start de vragenlijst

 

Op de volgende websites  strakszwangerwordendeverloskundige, zwangerwijze, zwangerstraks , voedingscentrumalcoholinfodrugsinforokeninfo  kan je heel veel informatie vinden over het zwanger worden. Of maak een afspraak met Verloskundigenpraktijk Stadshagen (Zwolle) voor een kinderwens consult.

 

Schrijf je direct in

Informatie en advies

  • Vitamine

    multivitaminen

    Vitaminetabletten ofwel vitaminepreparaten hebben geen extra gezondheidswaarde. Als je gezond en gevarieerd eet heb je dus geen multivitaminen nodig. Sommige stoffen die vitamine A bevatten, zijn bij overmatige inname zelfs schadelijk. Wanneer je ze toch wilt gebruiken, kies dan multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen. Je hoeft dan geen extra foliumzuur of vitamine D te slikken.
    ____________________________________________________________________________

    Foliumzuur

    Slik elke dag 1 tablet foliumzuur van 0.4 of 0.5 milligram (mg). Begin 4 weken voordat je zwanger wilt worden, of zodra je stopt met voorbehoedsmiddelen zoals de pil of condooms. Blijf foliumzuur slikken tot je 10 weken zwanger bent. Foliumzuur is goed voor een gezonde ontwikkeling van de baby. Het slikken van extra foliumzuur voor en in het begin van de zwangerschap, maakt de kans kleiner dat je en kind krijgt met en ernstige aangeboren aandoening, zoals een open ruggetje. Ook lijkt het er op dat foliumzuur de kans op hartafwijkingen en schisis (wordt ook wel hazenlip genoemd) verkleint.

    Ben je niet op tijd foliumzuur gaan slikken? Begin dan alsnog.
    ____________________________________________________________________________

    Vitamine D

    De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg 10 microgram extra vitamine D te gebruiken. Dit advies klopt als je nauwelijks in de zon komt en/of onvoldoende vitamine D en calcium via voeding binnen krijgt. Als verloskundigen van Stadshagen zien wij dat veel vrouwen een tekort hebben aan vitamine D. Om die reden adviseert Verloskundigenpraktijk Stadshagen alle zwangere vrouwen extra vitamine D in te nemen.

    Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Na de geboorte tot en met zijn vierde jaar heeft je kind ook nog extra vitamine D nodig.

    Je lichaam maakt zelf vitamine D aan wanneer je buiten in de zon komt. Ongeveer elke dag 15 tot 30 minuten in de zon zitten tussen 11 en 15 uur, met je gezicht en handen is daarvoor nodig. En als de zon een dag niet schijnt? Maak je geen zorgen, je lichaam maakt voor meerdere dagen vitamine D aan. In de zomer bouwt je lichaam een voorraadje op zodat je in de herfst en winter ook vitamine D hebt. Ook in voeding zit vitamine D, vooral in vette vis zoals zalm en makreel, margarine, en ei. Calcium zit in yoghurt, melk en kaas. Het is belangrijk dat je ook voeding neemt waarin vitamine D en calcium zit.

  • Voeding en leefstijl

    Voeding en leefstijl

    Gezond eten is belangrijk, zeker als je zwanger wilt worden. In de eerste twee maanden van de zwangerschap worden alle organen van je toekomstige kind aangelegd. Hiervoor heeft je lichaam allerlei soorten bouwstoffen nodig. Die krijg je door je voeding.
    In groente en fruit zitten bijvoorbeeld vezels, vitaminen en mineralen. Goede energiebronnen zijn aardappelen, (volkoren) brood, rijst, pasta of peulvruchten. In zuivelproducten, eieren, vlees, vis of vleesvervangers zitten veel eiwitten en calcium.
    Afwisselend eten is belangrijk. Dan krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Dat geldt vooral bij groente en fruit. Wissel ook af tussen vlees, vis en vleesvervangers.

    Sommige vitaminen zitten niet genoeg in ons eten. Daarom adviseert de Nederlandse Gezondheidsraad vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen om vitamine D en Foliumzuur te slikken. In multivitaminen voor zwangeren, zit van beide vitaminen voldoende.

    LET OP!
    • Eet geen voorverpakte rauwe vis als je zwanger bent. En zorg dat vlees, vis en schaaldieren helemaal gaar zijn als je ze eet. Zo voorkom je infecties door bv de bacterie Listeria, die slecht kunnen zijn voor jou en de baby. Deze bacterie kan ook groeien in rauwe groente, kip, vis en vlees, als ze lang in de ijskast liggen. Dek rauwe voeding daarom goed af in de koelkast.
    • In rauwe (niet gepasteuriseerde) melk en zachte kaassoorten waarop ‘au lait cru’ (gemaakt van rauwe melk) staat, kan de bacterie Listeria zitten. Deze bacterie kan ook groeien in rauwe groente, kip, vis en vlees, als ze lang in de ijskast liggen. Dek rauwe voeding daarom goed af in de koelkast.
    • Was groente en fruit goed als je zwanger bent, was regelmatig je handen, bak vlees goed door en eet geen rauw vlees om infecties (toxoplasmose) te voorkomen. Die infectie kan slecht zijn voor jou en de baby.
    • Teveel vitamine A kan een risico zijn voor de baby, zeker vroeg in de zwangerschap. In lever zit veel vitamine A. Het is beter om geen lever te eten en niet meer dan één keer per dag leverworst, leverpastei of paté. Ook medicijnen waar vitamine A in zit, kunnen slecht zijn. Als je multivitaminen neemt, kies dan voor multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen. In sommige multivitaminen (ook dranken) zit te veel vitamine A.

  • Beweging

    Beweging

    Als je minimaal een half uur per dag beweegt, zorg je dat je lichaam in een goede conditie is als je zwanger wilt worden. Sportte je al regelmatig, dan kun je daarmee gewoon doorgaan als je zwanger bent. Maar houd het wel veilig; luister naar je lichaam en breng je begeleider op de hoogte (als je deze hebt). Begin je met sporten? Doe dat dan onder begeleiding; je hebt voor zwangere vrouwen speciale sportprogramma’s onder professionele begeleiding.
    ____________________________________________________________________________

    Gezond gewicht

    Als je te licht of te zwaar bent, dan heeft dat invloed op je vruchtbaarheid. Heb je ondergewicht dan kan je menstruatie zelfs wegblijven waardoor je minder vruchtbaar bent. Bij je partner kan ondergewicht ervoor zorgen, dat hij minder zaadcellen in zijn sperma heeft. Met overgewicht heb je een grotere kans op problemen met zwanger worden. Bij ernstig overgewicht wordt het steeds moeilijker om spontaan zwanger te worden. Ook mannen met overgewicht zijn minder vruchtbaar. Als je een zwangerschapswens hebt, dan is het beter om eerst af te vallen voordat je zwanger wordt. Zo nodig kan dit met hulp van een diëtiste. Bovendien is het zo dat als je zwanger bent en je flink overgewicht hebt, je dan meer kans hebt op hoge bloeddruk. Ben je al zwanger dan kun je beter niet afvallen. Als je afvalt komen er namelijk schadelijke stoffen die in het vet opgeslagen zitten in je bloedbaan terecht.. Daarom is het beter om voordat je zwanger wordt af te vallen.

  • Roken, alcohol, drugs

    Roken

    Roken en meeroken is niet goed voor de zwangerschap en de baby.
    Roken kan je minder vruchtbaar maken. Dan word je minder makkelijk zwanger. Ook geeft het meer kans op een miskraam en op afwijkingen van de baby. De baby kan te vroeg en/of te licht geboren worden als je rookt. Baby’s die te vroeg of te licht worden geboren hebben een veel grotere kans op ziekten zoals hersenbeschadiging. Ze kunnen zelfs overlijden. Een te laag geboortegewicht vergroot ook de kans op ziekten op latere leeftijd, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en ernstig overgewicht. Stop daarom met roken zodra je zwanger wilt worden. Je kunt daarvoor hulp vragen bij je (huis) arts of bij Verloskundigenpraktijk Stadshagen (Zwolle).

    Rook je tijdens de zwangerschap en na de geboorte van je baby (mee)? Dan is er ook meer kans op wiegendood en bijvoorbeeld astma of longziektes bij de baby en het opgroeiende kind. Om die reden word er geadviseerd niet in huis te roken, en mensen buiten te laten roken.
    ____________________________________________________________________________

    Alcohol

    Alcohol kan je minder vruchtbaar maken. Dan word je minder makkelijk zwanger. Ook geeft het meer kans op een miskraam en op afwijkingen van de baby. Drink je veel? Dan kan de baby te vroeg en/of te licht geboren worden. Te vroeg geboren of te lichte baby’s hebben een veel grotere kans op ziekten zoals hersenbeschadiging. Ze kunnen ook overlijden. Een te laag geboortegewicht vergroot ook de kans op ziekten op latere leeftijd, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en ernstig overgewicht.

    We weten niet of een beetje alcohol drinken ook zulke ernstige problemen veroorzaakt. Om deze problemen te voorkomen is daarom het advies om vlak voor en tijdens de zwangerschap geen alcohol te gebruiken.
    ____________________________________________________________________________

    Drugs

    Softdrugs kunnen je minder vruchtbaar maken. Dan word je minder makkelijk zwanger. Drugs zijn ook tijdens de zwangerschap slecht voor je gezondheid en voor de gezondheid van de baby. Softdrugs versterken de schade van andere genotsmiddelen, zoals alcohol. Als je stopt met softdrugs voor en tijdens de zwangerschap, neem je het risico weg. Je kunt daarvoor hulp vragen bij je (huis) arts of Verloskundigenpraktijk Stadshagen (Zwolle)

    Harddrugs kunnen je minder vruchtbaar maken. Dan word je minder makkelijk zwanger. Drugs zijn ook tijdens de zwangerschap slecht voor je gezondheid en voor de gezondheid van de baby. Cocaïne, ecstasy en heroïne zijn ronduit gevaarlijk. De baby kan verslaafd ter wereld komen, een afwijking hebben of groei- of ontwikkelingsstoornissen krijgen. Over GHB, paddo's en smart drugs is nog te weinig bekend, maar je kunt het beter niet gebruiken als je zwanger wilt worden of zwanger bent. Als je regelmatig harddrugs gebruikt en je stopt ermee tijdens de zwangerschap, dan kan het ongeboren kind ontwenningsverschijnselen krijgen. Afkicken tijdens de zwangerschap moet je dus nooit alleen doen. Overleg met een hulpverlener. Het beste is om al vóór de zwangerschap met harddrugs te stoppen. Dan voorkom je al deze risico’s.

  • Medicatie

    Medicatie

    Als je zwanger wilt worden wees dan voorzichtig met medicijnen (zoals pillen of een drankje). Sommige medicijnen zijn niet goed voor de vruchtbaarheid en de ongeboren baby. Lees de bijsluiter altijd goed. Vertel je arts, verloskundige of apotheker dat je zwanger wilt worden of zwanger bent. Stop niet opeens zelf met medicijnen die je kreeg voorgeschreven. Voor advies of een medicijn veilig gebruikt kan worden in de zwangerschap. Neem contact op met Verloskundigenpraktijk Stadshagen (Zwolle).

    Bij pijnklachten kun je paracetamol gebruiken. In de bijsluiter staat altijd hoeveel je mag gebruiken. Denk ook na over andere methoden om pijn te verminderen, bijvoorbeeld rust nemen/slapen/vroeg naar bed. Overleg bij regelmatig gebruik van paracetamol met je verloskundige en/of huisarts. Gebruik andere pijnstillers alleen na overleg met je huisarts. Een verdoving voor een behandeling door de tandarts is geen probleem.

    Vertel je (huis)arts (ook de tandarts) dat je zwanger bent.

  • Erfelijke aandoeningen

    Chronische en erfelijke ziekten

    Chronische of erfelijke ziekten kunnen een gezondheidsrisico zijn voor de zwangerschap of de baby. Bespreek het met je arts of verloskundige als je zwanger wilt worden. Dan kunnen, als het nodig is, op tijd maatregelen worden genomen. In sommige gevallen is het mogelijk om uit te zoeken wat dit voor gevolgen kan hebben voor jouw zwangerschap. Zo nodig verwijst Verloskundigenpraktijk Stadshagen (Zwolle) je door naar een klinisch geneticus.

  • Gevaarlijke stoffen

    Chemische stoffen

    Chemische stoffen kunnen schadelijk zijn voor de zwangerschap of de baby. Je kunt het beste zo min mogelijk in contact komen met schadelijke stoffen. Dat geldt zowel vóór als tijdens de zwangerschap.

    Je komt dagelijks regelmatig in aanraking met chemische stoffen. Deze stoffen kunnen hormoonverstorend zijn. Als je zwanger bent, is het belangrijk om bewust om te gaan met chemische stoffen. Je baby is gevoelig voor deze invloeden van buitenaf. Niet alle chemische stoffen zijn schadelijk. Dit hangt af van de soort stof en de hoeveelheid waaraan je wordt blootgesteld. Lees daarom altijd de etiketten van chemische stoffen in bijvoorbeeld schoonheidsproducten of doe-het-zelf producten. Probeer contact met dit soort producten zo veel mogelijk te beperken. Verder is het belangrijk om je woonruimte regelmatig te ventileren, bijvoorbeeld door ramen of ventilatieroosters open te zetten.
    ____________________________________________________________________________

    Schadelijke stoffen vermijden

    Contact met de volgende stoffen moet je zo veel mogelijk proberen te vermijden:
    • nagellakremover met aceton
    • verf met terpentine
    • haarverf
    • chemische stoffen via de lucht van bijvoorbeeld nieuwe vloerbedekking of een pas geverfde muur
    • ongediertebestrijdingsmiddelen
    • chemicaliën (zoals foto-ontwikkelvloeistoffen)
    ____________________________________________________________________________

    Straling

    Straling kan gevaarlijk zijn. Er zijn soorten straling die in grote hoeveelheden al vóór de zwangerschap slecht zijn voor ei- en zaadcellen. Straling tijdens de zwangerschap kan riskant zijn voor je kind. Het is belangrijk om al vóór de zwangerschap te weten of je met gevaarlijke straling in aanraking komt. Dan kun je voor en tijdens de zwangerschap straling vermijden. Overleg vóórdat je zwanger wordt met een bedrijfsarts of stralingsdeskundige hoe je straling kunt vermijden. Meer informatie: Bel Informatie Rijksoverheid: 1400
    Krijg je een röntgenonderzoek? Zeg dan dat je zwanger bent. Röntgenstraling kan namelijk schadelijk zijn voor de baby. Soms is het mogelijk het onderzoek uit te stellen tot na de bevalling. Is het onderzoek noodzakelijk, dan kan vaak de baarmoeder worden afgeschermd. De baby krijgt dan zo min mogelijk straling.
    Een MRI-scan kan zonder gevaar voor de baby worden gemaakt. Van beeldschermen en magnetrons is geen schadelijke invloed aangetoond.