Verloskundigenpraktijk Stadshagen ZwolleDe kraamweek

De kraamweek is de periode van de 1e tot de 10e dag gerekend vanaf de bevalling. Gedurende de kraamtijd, die je meestal thuis doorbrengt, is er een kraamverzorgende in huis. Zij zal jou en de baby verzorgen en begeleiden in de eerste week naar de bevalling. De kraamtijd is een bijzondere tijd, waarin je het eerste contact met je baby gaat opbouwen en lichamelijk en emotioneel herstelt van de bevalling.

Wat doet de verloskundige?

In het kraambed komt de verloskundige meestal 3-4 keer op huisbezoek. In Coronatijd zal dat op de eerste en laatste dag lijfelijk zijn, de andere dagen telefonisch. Dit is ook afhankelijk van de eventuele aanwezige complicaties die zijn ontstaan tijdens de kraamtijd. Tijdens de visites beoordelen we de controles van de kraamverzorgende en bespreken we hoe je je voelt en hoe het tot nu toe gaat. Op de 8e dag kunnen we eventueel de hechtingen verwijderen. Verder bespreken we de bevalling met je na en kun je al je vragen bij ons  kwijt.

Geboorteaangifte

Het is wettelijk verplicht om binnen 3 werkdagen de geboorteaangifte te regelen in de gemeente waar de pasgeborene geboren is. Degene die aangifte doet moet een geldig identiteitsbewijs mee nemen van zichzelf én van de moeder van de pasgeborene.

Hielprik en gehoortest

De JGZ verpleegkundige komt in de eerste week thuis langs om de hielprik en de gehoortest bij de pasgeborene uit te voeren. Het doel van de hielprik is om verschillende zeldzame ziekten vroegtijdig op te sporen zodat op tijd behandeling, door middel van dieet of medicatie, ingezet kan worden en ernstige schade van de verstandelijke en geestelijke ontwikkeling van het kind beperkt wordt. Bij de gehoortest wordt een eventuele afwijking aan het gehoor vroegtijdig opgespoord zodat behandeling vroeg ingezet kan worden wat weer een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van de taal en de spraak van het kind. Lees hier de folder voor meer informatie.

Babyblues

In de eerste week komt er lichamelijk en emotioneel veel op je af. Je kan je moe en onzeker voelen. Na de bevalling zijn de zogenaamde kraamtranen of ook wel babyblues eerder regel dan uitzondering. Kraamtranen horen er bij en komen meestal voor tussen de derde en vijfde dag na de bevalling.